Website laten maken of zelf bouwen – 5 belangrijkste factoren
Inhoudsopgave
Als je een bedrijf gaat beginnen, is een website één van de eerste dingen om te hebben. Een website heeft namelijk meerdere functies:
📌 Het is een visitekaartje en versterkt je geloofwaardigheid.
📌Je vergroot je bereik en het is een krachtig marketingmiddel.
📌 Omdat een website altijd te bezoeken is, kun je 24/7 informatie geven en kunnen bezoekers interactie hebben met je bedrijf wanneer ze maar willen.
📌 Je concurrenten hebben waarschijnlijk allemaal een website en je wilt natuurlijk concurrerend zijn.
📌 Als je zzp’er bent, is het hebben van een website nog eens extra belangrijk om te laten zien dat je écht zelfstandig bent.
Nu je weet wat het belang van een website voor je bedrijf is, is de volgende vraag: zelf doen of uitbesteden? 🤷♀️ Ik neem je in dit artikel mee in de voor- en nadelen van zelf bouwen en geef je tips hoe je daarmee aan de slag kunt. Daarnaast de voors en tegens van uitbesteden en waar je in dat geval op moet letten. Zo kom je beslagen ten eis!
Zelf een website maken
Voordelen van zelf een website maken
👷♀️ De kostenbesparing van zelf bouwen is meestal de belangrijkste overweging om zelf aan de slag te gaan. In je investeringsbegroting komt een website meestal niet op de eerste plaats. In dit artikel lees je wat het gemiddeld kost om een website te laten bouwen en wat dus je besparing is als je het zelf doet.
💡 Pro Tip: Heb je écht geen geld om een website te laten bouwen dan kun je altijd live gaan met een zelf gebouwde website en deze in een later stadium alsnog laten bouwen of laten verbeteren. Je online zichtbaarheid is belangrijk!
Als je je website zelf bouwt en dus in eigen beheer hebt, geeft dat je volledige controle. Je zit niet aan een externe partij vast die een uurtarief rekent en misschien niet direct tijd voor je heeft.
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn super belangrijk voor ondernemers. Het zijn succesfactoren waardoor jij voor op de markt en je concurrenten kan blijven! Je kunt nieuwe ideeën gelijk realiseren, en daarom ben je waarschijnlijk ook gaan ondernemen.
Het bouwen van je eigen website geeft een heel goed gevoel en is een leerzaam proces. Als ondernemer moet je van vele markten thuis zijn en het is fijn om van alle zaken verstand te hebben. Je hoeft geen specialist te worden maar om een basis website te bouwen hoef je geen programmeur te zijn.
Nadelen van zelf een website maken
⏰ Een belangrijk nadeel van zelf bouwen is vooral dat het enorm tijdrovend is. Alles wat je voor het eerst doet moet je uitzoeken, fouten maken, vallen en weer opstaan. Je moet de juiste bronnen hebben om van te leren. Er is online heel veel gratis beschikbaar, maar niet alles is van een goede kwaliteit.
Technische kennis is niet vereist, maar als hoog komen in zoekmachines belangrijk voor je is, dan zit daar wel een technische kant aan. Je hoeft nog altijd niets te programmeren maar je dient wel een basis kennis te hebben van hoe dingen werken.
Je gaat merken dat een mooi design nog helemaal niet zo makkelijk is. Je hebt te maken met laadsnelheid, gebruikersvriendelijkheid en interactie. Het risico van zelf bouwen, is dat je website een minder professionele uitstraling heeft.
👩🔧 Als je website eenmaal live is dien je rekening te houden met onderhoud. Een website heeft regelmatig (veiligheids)updates nodig. Meestal is dat vrij gemakkelijk maar af en toe zitten er grote updates bij waar je website kapot van kan gaan. Je moet dan een back-up maken en die eventueel terug kunnen zetten. Als je een goede hosting partij uitkiest dan is dat met een paar muisklikken geregeld.
Tools en platforms voor het zelf maken van een website

WordPress is het meest bekende en meest gebruikte ‘Content Management Systeem’ (CMS) om websites in te bouwen. Het voordeel van een CMS is, dat je website een ‘voorkant’ heeft, de website die bezoekers zien. En een ‘achterkant’, waar je als beheerder kunt inloggen om zo aanpassingen en onderhoud te doen. 40% Van alle websites zijn met WordPress gebouwd (Bron: Kinsta)! Het is gratis en geschikt voor kleine en grote bedrijven.

Wix is een ander populair systeem dat vooral gebruikt wordt door kleine bedrijven. Er zitten veel ‘sjablonen’ in om snel mooie pagina’s te bouwen zonder technische kennis. Met Ai maakt Wix een compleet webdesign, met zoekmachine optimalisatie en website-prestatie. Het is niet gratis maar wel heel gemakkelijk om zonder kennis een website te bouwen.

Squarespace wint aan populariteit, vooral onder kleine creatieven die een visueel aantrekkelijke website belangrijk vinden. Zit ook vol met sjablonen zodat je niet van scratch iets hoeft te bedenken. Dit systeem is ook niet gratis maar ook super easy door het gebruik van Ai.

Een website laten maken
Voordelen van een website laten maken
Een website met een professionele uitstraling, zorgt voor een professionele uitstraling van jou bedrijf. Webdesigners zijn daar net even beter in. Die weten welke kleuren je wel en niet kunt combineren. Zorgen voor een goed ontwerp op desktop, laptop, tablet en mobiel. En ze weten wat werkt en wat niet als je klanten wilt aantrekken met je website.
Een website laten maken kost ook tijd, maar levert je nog altijd een flinke tijdbesparing op. En die tijd kun je goed gebruiken voor andere dingen, zoals netwerken.

Als je een goede webdesigner of webdeveloper in de arm neemt, kun je ervan op aan dat die de technische expertise in huis heeft om een sterk fundament te bouwen. En dat is weer nodig zodat de basis is gelegd voor goede vindbaarheid in zoekmachines. Een onveilige website die ook nog eens heel traag is zal nooit hoog in Google komen. En je wilt een website die op alle schermen goed werkt.
Op dat fundament kun je bouwen en aan ‘Search Engine Optimization’ of SEO optimalisatie doen. Dat is eigenlijk weer een apart specialisme wat veel kennis en kunde vergt om echt goed te gaan scoren. Als je dit goed op orde hebt kan jouw website heel hoog komen in zoekmachines zonder geld aan adverteren uit te geven.
Nadelen van een website laten maken
💰 Het uitbesteden van een website gaat gepaard met hogere kosten. De prijzen variëren enorm en hangen helemaal af van wat je wilt en nodig hebt. In dit artikel heb ik alle kosten voor je op een rij gezet.
Je hebt minder directe controle op je website als je deze laat bouwen. Iedere aanpassing kost geld en moet ingepland worden. Je ’time-to-market’ is dus langer.
Daarnaast ben je afhankelijk van een externe partij. Dit nadeel kun je wel enigszins ondervangen door te werken met WordPress, dat wordt wereldwijd het meest gebruikt en daar zijn dus altijd ontwikkelaars voor te vinden.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een webbouwer?
Een webbouwer heeft vaak een eigen stijl. Door zijn of haar portfolio goed te bekijken kun je een goed idee krijgen of dit de persoon is die jouw bedrijfsvisie op jouw manier kan vertalen naar een webdesign.
⭐⭐⭐⭐⭐ Bekijk de reviews. Het is niet alleen belangrijk of een website er mooi uitziet namelijk. Een soepele samenwerking is key tot een succesvolle website. En de techniek achter een website kun je als leek niet zien en is wel super belangrijk!
Communicatie is een factor die je zeker mee moet wegen. Heb je te maken met een programmeur die allerlei technische termen voor je voeten gooit of iemand die je aan de hand meeneemt door het proces? Dat is een wereld van verschil en dat ga je zeker in het eindresultaat zien.
De prijs is belangrijk maar niet het allerbelangrijkst. Als je kiest voor de goedkoopste terwijl het portfolio niet aansluit bij wat jou aanspreekt, de reviews matig zijn en de communicatie al vanaf het begin stroef verloopt, dan baal je. Het resultaat is niet naar wens, je website is technisch niet op orde en het hele proces was een ergernis. Dat is meestal die paar honderd euro extra wel waard. Lees ook dit artikel over hoe je de beste webdesigner voor jouw project kiest.
5 Factoren om te overwegen
1️⃣ Je budget is behoorlijk leidend voor wat wel en niet kan. Bedenk dat je altijd dingen kunt faseren. Begin klein en maak het langzaam beter en professioneler.

2️⃣ De mate van technische kennis is een belangrijke factor. In hoeverre is je website complex en is daar dus veel of weinig technische kennis voor nodig. En in hoeverre beschik je daar zelf over of kun je dit aanleren.
3️⃣ Tijd is naast geld ook zo schaars. Bedenk je goed of je ergens liever tijd in stopt of geld. Vaak is het het één of het ander.
4️⃣ De complexiteit van de website bepaald mede of je er zelf mee aan de slag kunt of dat je het toch beter kunt uitbesteden. Zeker als je dingen wilt die er nog niet zijn heb je een maatwerk wens en dit is uiteraard moeilijker dan een standaard oplossing.
5️⃣ Het is goed om niet alleen op de korte termijn te kijken hiernaar maar ook toekomstige wensen mee te nemen in je besluit. Als je al weet dat je in de toekomst een webshop wilt of andere functies kun je beter gelijk oriënteren hierop zodat je niet in een later stadium van platform moet gaan veranderen.
Conclusie
✅ Essentiële rol van een website
Een website is een fundamenteel onderdeel van een modern bedrijf, dat dient als visitekaartje, marketinginstrument en platform voor klantinteractie. Het is essentieel voor geloofwaardigheid en om concurrerend te blijven.
✅ Afweging zelf doen vs. uitbesteden
De keuze tussen zelf een website bouwen of dit uitbesteden hangt af van een balans tussen kosten, tijd, technische vaardigheden en de gewenste professionaliteit. Zelf doen bespaart kosten en biedt controle, maar kost tijd en vereist technische kennis. Uitbesteden levert een professioneel resultaat en tijdsbesparing op, maar is duurder.
✅ Belang van professionele uitstraling en technische expertise:
Een professionele uitstraling en technische expertise zijn cruciaal voor een succesvolle website. Dit beïnvloedt de geloofwaardigheid, gebruikerservaring en vindbaarheid in zoekmachines.
✅ Factoren voor een weloverwogen beslissing
Bij het maken van een keuze moet rekening worden gehouden met factoren zoals budget, technische kennis, beschikbare tijd, de complexiteit van de website en toekomstige wensen. Een goed doordachte aanpak is essentieel om te voorkomen dat er later kostbare aanpassingen nodig zijn.
✅ Platforms en tools
Er zijn verschillende platforms beschikbaar voor het zelf bouwen van websites, zoals WordPress, Wix en Squarespace, elk met hun eigen voor- en nadelen. De keuze voor een platform hangt af van de specifieke behoeften en technische vaardigheden van de gebruiker.
❓ Zelf doen: Als je genoeg tijd hebt, je vindt het leuk om iets nieuws te leren en je schrikt niet van een beetje techniek, dan kun je prima zelf aan de slag om een eenvoudige bedrijfswebsite te bouwen!
❓ Uitbesteden: Heb je geen geduld om je verdiepen in websites en is techniek absoluut niet jouw cup of tea, besteed het dan liever uit. Zeker als je een complex project hebt. Dat gaat je een heleboel frustratie besparen!
Hoeveel tijd kost het me echt om een website zelf te maken?
Dat hangt helemaal van je voorkennis af en hoe complex je website is. Het is niet alleen de realisatie van de website die tijd kost maar ook het creëren van content zoals teksten, foto’s en video’s. Als je een domeinnaam hebt met een hostingpakket, de structuur en de content klaar hebt kun je in een dag online gaan. Wil je aan zoekmachine optimalisatie gaan doen, dan kost het maanden tijd om je website hoog te laten komen in zoekmachines.
Welke technische vaardigheden heb ik nodig om een website te maken?
Als je een simpele website wilt maken hoef je echt geen rocket scientist te zijn. Dit kan echt zonder ook maar een regel code te kloppen. De eigenschappen die je bezit zijn eigenlijk veel belangrijker. Wat je vooral nodig hebt is geduld, probleemoplossend vermogen en gezond verstand.
Zijn er gratis bronnen of cursussen die me kunnen helpen bij het bouwen van mijn website?
Zeker! Zodra je de keuze voor een platform hebt gemaakt, kun je op hun website vaak een academy boordevol tutorials vinden. Zelf gebruik ik Google, Youtube en AI. Er zijn ook platforms waar je online cursussen kunt doen zoals Coursera, Domestika en Studdy. Vergeet ook Google Academy en LinkedIn Learning niet. En last but not least: er zijn heel veel gratis webinars te volgen bij leveranciers van software.