Aan welke eisen voldoet een succesvolle website – handige checklist
Inhoudsopgave
⚠️ Een succesvolle website hoeft maar aan één criterium te voldoen: behaalt je website jouw doelen?
Al het andere doet het eigenlijk niet doe. Al het andere gaat ertoe doen als je een website hebt die je doelen NIET behaalt. Er is wel degelijk een basis voor succes, een combinatie van factoren die ervoor zorgen dat je website potentie heeft om succesvol te worden. Als het fundament zwak is, kun je niets stevigs bouwen.
1. Een vlijmscherp bedrijfsidee
💡 Op een website komt alles samen; je bedrijfsidee, je missie en visie, je aanbod, je prijsstelling, je tone-of-voice, hoe goed ken je je doelgroep. Als je dit niet op orde hebt, kom je daarachter op het moment dat je het in een website wilt vormgeven. Je loopt vast op de structuur, op de teksten en gaat twijfelen aan alles!
Dat betekent dat je nog in de ideeën fase bent. En dat is helemaal niet erg! Een bedrijf opzetten is een proces. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn voordat je het lanceert. Slijpen, vijlen en schaven kan prima daarna. En van een website naar een succesvolle website is ook een proces!
2. Relevante inhoud
De inhoud van je website bepaald ook het succes van je website:
💡 Ben je relevant voor je doelgroep?
💡 Voelt je doelgroep zich gehoord en gezien?
💡 Wat is jouw oplossing voor wat zij zoeken?
Iemand die op jouw website komt wil gelijk zien:
✅ Voor wie is dit? Is dit voor mij?
✅ Begrijpen ze mijn ‘probleem’?
✅ Wat is de oplossing en aanbod?
Je kunt beter super relevant zijn voor een kleine groep dan niet relevant voor een grote groep.
3. Professionele vormgeving
Ongeacht wat voor bedrijf je hebt of gaat opzetten, voor de vormgeving gelden aan aantal basis regels.
1️⃣ Ten eerste moet het duidelijk, leesbaar en gestructureerd zijn. Dit maakt gelijk een professionele indruk.
2️⃣ Ten tweede geldt voor de opmaak ‘Less is more’. Gebruik niet teveel kleuren: wit, zwart en een accentkleur. Gebruik niet teveel lettertypen: 1 voor koppen en 1 voor de rest. Afbeeldingen zoveel mogelijk binnen een stijl gebruiken.
Kijk maar eens naar succesvolle websites, van grote bedrijven zoals Apple, Google of Bol. Wat valt je op? Veel witruimte, weinig kleurgebruik! Wees echt kritisch naar jezelf: voegt dit wat toe of is het ‘opvulling’.
Een succesvolle website weerspiegelt wie jij bent en waar je voor staat!
4. IJzersterke techniek
De techniek van je website is een aspect dat niet zichtbaar is maar wel heel belangrijk. Het is net als bij het kopen van een huis of een auto. Er kunnen zaken zijn aan de motor of aan de fundering die je niet ziet en die grote gevolgen kunnen hebben. Wat zijn nu technische basis elementen van een succesvolle website en hoe kun je deze als leek ‘zien’?
De 3 allerbelangrijkste aspecten op het gebied van techniek hebben vooral te maken met of je website geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Als dit niet zo is, zal je website namelijk nooit op de eerste pagina verschijnen ook al doe je nog zo je best met bloggen. Je kunt nooit een succesvolle website opzetten als je website hier niet aan voldoet:
🔒 Is je website veilig te bezoeken? Klik in de URL balk voor je domeinnaam en kijk of je verbinding beveiligd is (https://domeinnaam.nl in plaats van http://domeinnaam.nl).

🚀 Heeft je website een snelle laadtijd? Voer je domeinnaam in op Google PageSpeed Insights. Je hebt geen account nodig. Zie je vooral groene bolletjes, dan is er niks aan de hand. Zie je oranje en rode bolletjes? Dan scoort je website op vitale punten niet goed en dit beïnvloedt je positie in zoekmachines negatief.

📱 Heeft je website een goede mobiele versie? Google onderscheidt mobiele pagina’s en desktop pagina’s. Is je mobiele pagina niet in orde, dan scoor je minder goed in Google zoekresultaten.

5. Duidelijke doelen
🧭 Je kunt pas meten of iets succesvol is, als je je doelen concreet en meetbaar maakt. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wat is het doel van mijn website? Wanneer is mijn website succesvol?
Misschien heb je een webshop en is jouw doel om producten te verkopen. Of bied je een service aan en wil je daar nieuwe klanten voor. Wil je downloads van je e-book om je mailinglijst te laten groeien en zo je bereik uit te breiden.
Als je jezelf geen doelen stelt behaal je ze ook niet!
Als je je doelen helder hebt kun je er cijfers achter plakken. Hoeveel producten wil je verkopen? Hoeveel nieuwe klanten wil je? En voor wanneer? Wees super concreet en je zult zien dat je je gestelde doelen behaalt!
Conclusie
📌 Een succesvol bedrijfsidee is de basis
- Je website kan pas effectief zijn als je een helder bedrijfsidee hebt.
- Je missie, doelgroep en aanbod moeten duidelijk zijn, anders loop je vast in de structuur en content van je site.
📌 Relevante inhoud bepaalt het succes
- Je website moet direct laten zien voor wie het is, welk probleem het oplost en wat je aanbod is.
- Liever super relevant voor een kleine doelgroep dan oppervlakkig voor een grote groep.
📌 Professionele vormgeving versterkt je merk
- Een duidelijke, gestructureerde en minimalistische vormgeving maakt een goede indruk.
- Gebruik niet te veel kleuren en lettertypes, en zorg voor een consistente beeldstijl.
📌 Technische optimalisatie is essentieel
- Een veilige, snelle en mobielvriendelijke website is cruciaal voor een goede ranking in Google.
- Controleer je website met tools zoals Google PageSpeed Insights om technische problemen op te sporen.
📌 Duidelijke doelen maken succes meetbaar
- Stel concrete en meetbare doelen, zoals verkoopcijfers, klantaanvragen of e-book downloads.
- Zonder heldere doelen kun je niet bepalen of je website succesvol is.
Wat is de meest gemaakte fout?
Wat ik vaak zie is dat ondernemers geen doelgroep ‘durven’ te kiezen. Ze zijn bang dat, als ze zich alleen op hun ideale klant richten, ze dan een hele grote groep potentiële klanten ‘uitsluiten’. Dit is juist een kans om je te onderscheiden van alle anderen! Hoe concreter je bent in voor wie jouw product of dienstverlening is hoe waardevoller de bezoekers op je website zijn omdat je super relevant bent voor hen.
Wat is het grootste misverstand?
De gedachte dat je niet genoeg middelen of kennis of wat dan ook hebt om succesvol te worden. Denk groot! Ook jij kunt succesvol worden met je website. Begin klein, pak het grondig aan en wees vervolgens consistent.