6 Essentiële SEO-Tips om je nieuwe website hoog in Google te krijgen

Inhoudsopgave
Hoog scoren of ‘ranken’ in Google en andere zoekmachines is van belang omdat je jouw bedrijf hiermee zichtbaar maakt in de markt en om bezoekers of ‘verkeer’ naar je website te krijgen.
SEO (Search Engine Optimization) is het proces van het optimaliseren van je website zodat deze beter gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Het doel is om hoger in de zoekresultaten te verschijnen, zodat je meer organisch (gratis) verkeer krijgt.
Na het lezen van dit artikel weet je precies wat er voor nodig is om een hoge positie in zoekmachines zoals Google te krijgen.
1. Technische SEO: Een sterke basis
Zorg voor een snelle en mobiel vriendelijke website

Tegenwoordig wordt meer dan 50% van de websites bezocht met een mobiel device zoals een smartphone. Het is dus super belangrijk dat je website er goed uitziet, dat alles naar behoren werkt en daarnaast dat het snel is en goed presteert in Google’s ‘core web vitals’. Google meet mobiele en desktop pagina’s apart, dus hieruit blijkt wel hoe belangrijk het is. 🚀📱

HTTPS (SSL-certificaat) is een must
Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) zorgt ervoor dat gegevens tussen een website en de bezoeker versleuteld worden verstuurd. Dit maakt je site veiliger en beschermt gevoelige informatie, zoals wachtwoorden en betaalgegevens.
Websites met een SSL-certificaat hebben “https://” in de URL in plaats van “http://” en tonen vaak een slotje in de adresbalk. Google ziet een SSL-certificaat als een belangrijke beveiligingsfactor en geeft voorkeur aan beveiligde websites in de zoekresultaten.


Een SSL-certificaat verhoogt dus de veiligheid, het vertrouwen van bezoekers en je SEO-score! 🔒🚀
Gebruik een duidelijke URL-structuur en sitemap
De URL-structuur van je website is belangrijk omdat bezoekers liever een leesbare URL zien in de balk van hun browser. En Google dus ook! Bovendien is het een kans om je zoekwoorden terug te laten komen.
✅ www.jouwwebsite.nl/een-paginanaam/
❌ www.jouwwebsite.nl/post.php?post=2297
De meeste sitemaps zijn te vinden door /sitemap.xml toe te voegen aan de URL van je website. Google gebruikt dit bestand om je website te ‘indexeren’ om zo je pagina’s juist te tonen in de zoekresultaten. Als je WordPress gebruikt, wordt dit bestand automatisch gemaakt. Bijvoorbeeld:
🔹 www.jouwwebsite.nl/sitemap.xml
Zorg ervoor dat Google je website kan indexeren (robots.txt)
Het kan gebeuren dat je website wordt geblokkeerd voor Google. Dit komt meestal door een technische fout of het vergeten van het vinkje dat zoekmachines je website wel/niet mogen bezoeken. Je kunt heel gemakkelijk testen of je website door zoekmachines wordt ‘gecrawled’ door in Google de volgende zoekopdracht in te typen:
🔹 site:jouwwebsite.nl

Het robots.txt-bestand is een tekstbestand op je website dat zoekmachines vertelt welke pagina’s ze wel of niet mogen crawlen en indexeren. Dit helpt om onbelangrijke of gevoelige pagina’s buiten de zoekresultaten te houden en voorkomt onnodige belasting van je server.
Je kunt het vinden door naar www.jouwwebsite.nl/robots.txt te gaan. Als je WordPress gebruikt, wordt dit bestand automatisch gemaakt.
2. Zoekwoordenonderzoek: De juiste strategie
Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest of Ahrefs
Om te bepalen op welke zoekwoorden je gaat inzetten zijn er handige gratis tools beschikbaar zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, Ahrefs, Semrush en AnswerThePublic. Ik gebruik zelf een combinatie van meerdere tools en ook Google Trends om te zien welke zoekwoorden aan het stijgen zijn. De vraag die je zo goed mogelijk moet zien te beantwoorden is: Wat typt mijn ideale klant in, in Google, om mij te vinden?
Focus op long-tail zoekwoorden voor minder concurrentie
Long-tail zoekwoorden zijn langere en specifieker geformuleerde zoekopdrachten die meestal uit drie of meer woorden bestaan. Ze hebben minder zoekvolume dan korte, algemene zoekwoorden, maar zijn vaak minder concurrerend en hebben een hogere conversieratio. Bijvoorbeeld:
- Short-tail zoekwoord: “jeans kopen” (zeer breed, veel concurrentie)
- Long-tail zoekwoord: “wijde jeans kopen met een hoge taille” (specifieker, minder concurrentie, hogere kans op conversie)
Voordelen van long-tail zoekwoorden:
✅ Minder concurrentie – Makkelijker om hoger te scoren in Google.
✅ Gerichter verkeer – Bezoekers weten beter wat ze willen.
✅ Hogere conversiekans – Mensen zijn vaak klaar om actie te ondernemen.
Long-tail zoekwoorden zijn ideaal voor SEO en contentmarketing!
Plaats zoekwoorden strategisch in titels, headers en content

Met behulp van (WordPress) plugins zoals Yoast SEO en Rank Math SEO krijg je gratis tips en trucs om je zoekwoorden op de juiste plekken te zetten. Zo moet je zoekwoord voorkomen in je paginatitel, subkopjes en lopende teksten. Wees wel voorzichtig dat je niet gaat proppen, dat vindt je lezer niet fijn en Google dus ook niet!
3. On-Page SEO: Optimaliseer je content
Schrijf waardevolle, unieke en lange content (1000+ woorden werkt vaak beter)
Je eerste vraag is waarschijnlijk of je Ai niet gewoon kunt vragen om je blog artikel te schrijven… Nee! Google vindt je dan niet authentiek genoeg en dus scoor je lager. Je kunt wel hulp vragen door de volgende prompts in bijvoorbeeld ChatGPT, Google Gemini of een andere chatbot in te voeren:
✨ Prompt: Kun je me een opzet geven voor een blog artikel met het volgende onderwerp: Jouw onderwerp.
Vervolgens ga je zelf aan de slag met het schrijven van de teksten. Als je dat hebt gedaan kun je weer hulp vragen.
✨ Prompt: Kun je me de 3-5 belangrijkste conclusies geven uit dit artikel: Plak de tekst van je artikel.
Herschrijf dit zodat het authentiek wordt.
✨ Tot slot nog deze prompt: Welke vragen kunnen lezers nog hebben na het lezen van dit artikel?
Kies de meest relevante eruit en beantwoord die in je eigen woorden.
Gebruik logische koppen (H1, H2, H3) en interne links

Het gebruik van koppen is heel belangrijk. Ten eerste voor je lezers, die scannen graag. Ten tweede voor Google omdat die zo kan begrijpen waar je artikel over gaat en wat belangrijk is. Google kan onderscheid maken in de opmaak van je tekst. Gebruik dus de ’titel tags’ zoals H1 tot en met H6 om de inhoud van je artikel te ordenen, in plaats van zelf het lettertype te vergroten en dik gedrukt te maken. Als je een kop een H1 geeft, weet Google dat die kop belangrijker is dan een H3.
Het gebruik van interne links vindt Google ook fijn, zo stuur je als het ware de ‘crawler’ via linkjes naar andere pagina’s van je website zodat die overal komt en helder krijgt waar je website over gaat.
Optimaliseer afbeeldingen (compressie + alt-tags)
Google is blind, die ziet dus geen plaatjes op jouw website. Daarom is het belangrijk dat je Google vertelt waar je afbeeldingen over gaan, door de ALT-tags in te vullen. Zie het ook weer als een kans om je zoekwoord te gebruiken. Voor slechtzienden is dit ook heel belangrijk en als bonus: een toegankelijke website vindt Google fijn.
Zorg er ook voor dat je geen hele zware afbeeldingen op je website plaatst. De laadsnelheid van je website is mega belangrijk. Er zijn tools om geautomatiseerd afbeeldingen te verkleinen (comprimeren) zoals de Optimole of Imagify plugin voor WordPress. In fotobewerkingssoftware heb je meestal ook wel de mogelijkheid ‘Afbeelding opslaan voor web’.
Voeg een meta-titel en meta-omschrijving toe voor elke pagina

Met het invullen van meta-gegevens help je Google ook weer een handje bij het bepalen waar je pagina over gaat. Daarnaast geeft het je controle over hoe je getoond wordt in de zoekresultaten. Als je het namelijk niet invult gaat Google zelf op zoek naar gegevens.
In het bovenste resultaat heb ik de gegevens ingevuld en in het onderste resultaat niet. Gemiste kans!
4. Off-Page SEO: Bouw autoriteit op
Linkbuilding: Hoe meer kwalitatieve backlinks, hoe beter
Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Ze worden door zoekmachines zoals Google gezien als een teken van betrouwbaarheid en autoriteit. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger je website kan scoren in de zoekresultaten.
Soorten backlinks:
🔹 Kwalitatieve backlinks – Links van betrouwbare, relevante websites (zoals nieuwswebsites of brancheblogs).
🔹 Slechte backlinks – Links van spammy of irrelevante sites kunnen je SEO schaden.
Hoe krijg je goede backlinks?
✅ Gastbloggen – Schrijf waardevolle artikelen voor andere websites.
✅ Linkwaardige content maken – Unieke en nuttige content wordt vaker gedeeld.
✅ Broken link building – Zoek dode links op andere sites en stel jouw content als vervanging voor.
✅ Pers & media – Gebruik platforms zoals HARO of stuur persberichten.
Gastblogs schrijven voor autoritaire websites
✍️ Gastbloggen is een perfecte manier om links van autoriteiten naar je website te krijgen. Via Google kun je zoeken naar gastblogs binnen jouw vakgebied. Wat ook werkt is om in fora zoals Reddit te reageren met bijvoorbeeld een link naar je blog artikel wat net over dat onderwerp gaat en een antwoord geeft op de vraag in het forum. Probeer niks te verkopen!
Social media en online vermeldingen helpen ook mee
Via je social media platforms kun je je content delen, zoals blog artikelen en video’s. Je genereert hiermee linkjes en verkeer naar je website, precies wat we willen!
5. Gebruikerservaring en betrokkenheid
Zorg voor snelle laadtijden (gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights)
🚀 Websites die sneller laden, scoren hoger in Google. Grote afbeeldingen en veel animaties en verschuivingen op je website zorgen ervoor dat je website minder goed scoort in Google. Via Google PageSpeed Insights zie je hoe jouw website het doet.
Maak een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website
Als je dan al die moeite hebt gedaan om bezoekers naar je website te trekken wil je ook dat ze blijven hangen. Als je website niet intuïtief is haken mensen snel af. Eenvoud siert dus je hoeft echt geen award winnend design te presenteren, zolang het maar duidelijk, leesbaar en gestructureerd is.
Zorg ervoor dat bezoekers lang op je site blijven (lage bounce rate)
Hoe langer bezoekers op je website blijven, hoe beter dat is voor je ranking. Google’s interpretatie is dat ze een heel relevant zoekresultaat heeft getoond. Als iemand op een zoekresultaat klikt en na een paar seconden weg klikt (bounced), dan interpreteert Google het zoekresultaat als niet relevant en zak je in de ranking op dat zoekwoord. Allemaal heel logisch, toch?
6. Blijf je website en SEO optimaliseren
Gebruik Google Search Console en Google Analytics om prestaties te meten
Als je Google Analytics op je website hebt geïmplementeerd, kun je allerlei statistieken inzien. En die kun je weer gebruiken om te kijken wat wel en niet werkt. Zo kun je zien welke pagina’s het meest bezocht worden. En bij welke pagina bezoekers afhaken.
Als je een plugin gebruikt voor SEO kun je daar jouw Google Analytics trackingID inzetten en op die manier je website koppelen. Als je dat hebt gedaan kun je ook gebruik maken van Google Search Console. Google Search Console (GSC) is een gratis tool van Google waarmee je de prestaties van je website in de zoekresultaten kunt monitoren en verbeteren.
Wat kun je ermee doen?
🔹 Indexering controleren – Zien welke pagina’s Google heeft geïndexeerd en eventuele problemen oplossen.
🔹 Zoekverkeer analyseren – Inzicht krijgen in welke zoekwoorden bezoekers naar je site brengen.
🔹 Fouten en verbeteringen ontdekken – Problemen zoals trage pagina’s, mobiele bruikbaarheid en beveiligingsfouten opsporen.
🔹 Sitemap indienen – Google helpen je website beter te begrijpen en sneller te indexeren.
🔹 Backlinks bekijken – Zien welke websites naar jouw site linken.
Pas SEO-strategieën aan op basis van data en trends
💡 In Google Trends kun je de nieuwste trends op het gebied van zoekwoorden ontdekken. Zo kun je jouw strategie aanpassen en voor op je concurrenten blijven. Het hele spel van SEO is publiceren, meten, testen en verbeteren. En weer opnieuw!
Publiceer regelmatig nieuwe content en blijf relevant
✍️ Het is echt geen rocket science allemaal maar het vergt wel toewijding, discipline en tijd om organisch hoog te komen. Zorg dat je consistent bent en dus regelmatig content creëert anders heb je alles voor niks gedaan. Om resultaten te behalen moet je ongeveer 3-4 blog artikelen per maand posten.
Conclusie
1️⃣ Technische SEO is de basis – Een snelle, mobielvriendelijke website met een SSL-certificaat, duidelijke URL-structuur en een goed ingestelde sitemap en robots.txt helpt zoekmachines je site beter te indexeren.
2️⃣ Zoekwoordenstrategie is cruciaal – Gebruik zoekwoordtools en focus op long-tail zoekwoorden om minder concurrentie te hebben en gerichter verkeer aan te trekken. Plaats zoekwoorden slim in titels, headers en content.
3️⃣ Goede content en on-page SEO maken het verschil – Unieke, waardevolle content van minimaal 1000 woorden, gecombineerd met een logische koppenstructuur, interne links, geoptimaliseerde afbeeldingen en sterke meta-omschrijvingen, verbeteren je ranking.
4️⃣ Backlinks en autoriteit opbouwen is essentieel – Kwalitatieve backlinks (zoals via gastblogs en PR) helpen je betrouwbaarheid te verhogen en hoger te ranken in Google. Social media en online vermeldingen dragen hier ook aan bij.
5️⃣ Creëer een optimale gebruikerservaring – Zorg voor een snelle, gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke website, zodat bezoekers langer blijven, je bounce rate laag blijft en je hoger scoort in Google.
6️⃣ SEO is een continu proces – Gebruik tools zoals Google Search Console en Google Analytics om prestaties te meten, pas je strategie aan op basis van data en trends, en blijf regelmatig nieuwe content publiceren om relevant te blijven.
SEO vergt consistentie en geduld, maar met de juiste aanpak kun je je website succesvol laten groeien! 🚀
Hoe lang duurt het voordat ik resultaten van SEO-optimalisatie zie?
SEO is een langetermijnstrategie. Over het algemeen duurt het 3 tot 6 maanden voordat je de eerste resultaten ziet, afhankelijk van de concurrentie en de kwaliteit van je SEO-optimalisatie. Dit hangt af van:
⏰ Hoe goed je zoekwoordenonderzoek en content zijn.
⏰ Hoeveel kwalitatieve backlinks je krijgt.
⏰ Hoe vaak je je content vernieuwt en optimaliseert.
⏰ De technische gezondheid van je website (laadsnelheid, mobielvriendelijkheid, enz.).
Voor snellere resultaten kun je SEO combineren met Google Ads of social media marketing.
Wat is het verschil tussen SEO en SEA (betaalde zoekresultaten)?
SEO staat voor Search Engine Optimization, SEA staat voor Search Engine Advertising. Het verschil is dat je met SEO probeert om onbetaald (organisch) hoog te ranken. Met SEA betaal je om op zoekwoorden hoog te ranken. SEO is een lange termijn strategie, SEA een korte termijn strategie. Het beste is om deze te combineren.
Hoe kan ik mijn website sneller maken zonder de kwaliteit van de content te verminderen?
Als je weinig technische kennis hebt kun je overwegen om, naast het comprimeren van afbeeldingen, gebruik te maken van caching. Caching is een techniek die wordt gebruikt om de laadsnelheid van websites te verbeteren door gegevens tijdelijk op te slaan. Zo kunnen afbeeldingen, scripts of pagina-inhoud) sneller laden bij een volgend bezoek. Hier zijn plugins voor voor WordPress zoals WP Super Cache, WP-Optimize, WP Rocket en W3 Total cache.