Een goede domeinnaam kiezen voor je bedrijfswebsite – 5 handige tips


🤩 ‘Heb je al een domeinnaam gekozen voor je bedrijf?’
😖 ‘Nee, ik vind het zo lastig om iets goeds te kiezen!’

Hoe kun je een goede domeinnaam kiezen die: ten eerste je bedrijf weerspiegelt en ten tweede bezoekers aantrekt en omzet naar leads, afspraken, verkopen of wat jij maar nodig hebt om je bedrijf te laten groeien? 🚀

Wat is een domeinnaam

🌐 Een domeinnaam is je webadres, de URL waarop je bedrijf te vinden is op internet. Bijvoorbeeld: https://www.jouwdomeinnaam.nl. Wil je een website voor je bedrijf dan ontkom je niet aan een domeinnaam kiezen!

1. Bedrijfsnaam versus domeinnaam

Het beste is om je bedrijfsnaam te kiezen op basis van welke domeinnamen vrij zijn. Je wilt het liefst dat je bedrijfsnaam en je domeinnaam 1-op-1 hetzelfde zijn. Dat maakt het makkelijk voor mensen om je website bijvoorbeeld te vinden via Google. Als de domeinnaam voor jouw bedrijfsnaam bezet is, betekent dit dat er iemand anders is die ook onder die naam onderneemt. Als het goed is heb je gecontroleerd in het handelsregister of jouw bedrijfsnaam al bestond voordat je deze bij de Kamer van Koophandel registreerde. Check je bedrijfsnaam dus ook altijd in Google voordat je hem registreert, dat maakt een domeinnaam kiezen makkelijker!

2. Waar voldoet een goede domeinnaam aan?

Houd bij een domeinnaam kiezen rekening met de volgende criteria:

✅ Is de naam kort? Uit onderzoek is gebleken dat een domeinnaam tussen de 3-12 karakters tussen de punten het beste werkt, dus maximaal www.123456789123.nl.
✅ Als je de naam tegen iemand zou zeggen, is de kans groot dat die hem foutloos in kan typen?
Blijkt uit je naam voldoende wat je doet? Zit je belangrijkste zoekwoord in de naam?
✅ Is je bedrijf lokaal, zoals een winkel, overweeg dan om de plaats of regio op te nemen in je domeinnaam.
✅ Welke taal gebruik je? Gebruik bij voorkeur de taal van je doelgroep.
Vermijd koppeltekens in je domeinnaam.
Vermijd merknamen.

3. Brainstorm techniek die echt werkt

👩‍🎨 Ben je niet zo creatief of baal je enorm dat je domeinnaam al bezet is? Met deze brainstorm techniek is een domeinnaam kiezen ook zonder inspiratie mogelijk! Een techniek die ik heel vaak gebruik om ideeën te genereren is de ‘Divergeren – Convergeren – methode’.

Divergeren (lange lijst maken)

📋 Dit houdt in dat je begint met jezelf te dwingen minimaal 25-30 namen te verzinnen. Doe dit echt, wees streng voor jezelf, het loont. Alles mag in deze fase, je gaat niet kijken of namen bezet zijn, laat je geest de vrije loop. Wat ik zo bijzonder vind aan deze fase is, omdat je jezelf dwingt na 15 namen verder te gaan, je heel creatief wordt. Ook al ben je van nature niet heel creatief.

Convergeren (lijst verkorten)

✍️ In deze fase ga je de beste namen uit je long list kiezen en een short list maken. Hierbij let je op de punten die ik heb genoemd bij hoofdstuk 2. Waar voldoet een goede domeinnaam aan?

Namen checken

De laatste fase is om van jouw short list alle namen te gaan controleren voor je definitieve beslissing welke domeinnaam te kiezen:
1️⃣ Controleer in het handelsregister van de Kamer van Koophandel of de naam bestaat.
2️⃣ Controleer bij SIDN of de domeinnaam beschikbaar is.

Er vallen nu hoogstwaarschijnlijk een aantal ideeën af. Zijn al je ideeën afgevallen? Neem dan de naam die je het allerbest vindt en herhaal het brainstorm proces van divergeren en convergeren.

4. Extensie kiezen .nl of .ietsanders

De extensie van je domeinnaam is wat er na de laatste punt komt, bijvoorbeeld .nl of .com. Als je een Nederlandse website opzet, is een .nl domein de beste keuze. Wat kan gebeuren in de fase van een domeinnaam kiezen, is dat jouw bedrijfsnaam of jouw gewenste domeinnaam niet meer beschikbaar is in .nl. Je kunt dan een andere extensie kiezen zoals .com maar bedenk goed dat dit heel verwarrend kan zijn en dat de bestaande website juridische stappen kan ondernemen. Mijn motto is altijd: Wees uniek! In zo’n geval zou ik zelf dus voor een andere naam gaan.

Als je al onderzoek hebt gedaan naar extensies, heb je ook vast al gezien dat de prijsverschillen enorm zijn. Voor een .online / .shop / .store extensie betaal je de hoofdprijs. Veel hostingpartijen hebben aanbiedingen maar laat je niet verleiden, na het eerste jaar betaal je het gewone tarief wat op kan lopen tot €100+. Vraag je dus goed af of de extensie echt iets toevoegt of dat je hem kiest omdat je concurrent jouw extensie al heeft. Nogmaals: Wees uniek! Jij zou het ook niet leuk vinden als iemand jouw domeinnaam kopieerde met een andere extensie.

5. Domeinnaam registreren

Na de fase van de domeinnaam kiezen, wil je die zo snel mogelijk registreren, voordat iemand anders je voor is! Een domeinnaam registreren kan bij heel veel aanbieders. Waar je rekening mee moet houden, is dat als je een website op die domeinnaam wilt, je er ook een hostingpakket bij moet nemen. Een hostingpakket is nodig om op je domeinnaam ook daadwerkelijk een website te tonen. Daarnaast krijg je daar een professionele mailbox bij met @jouwdomeinnaam.nl.

Dit hoef je nog niet gelijk uit te kiezen. Maar het is wel goed om een domeinnaam te registreren bij een hostingpartij die ook goede hostingpakketten daarbij aanbiedt. Als je met WordPress gaat werken zijn Cloud86 en TransIp goed.

Devella Domeinnaam registreren Cloud86

Conclusie

📍Kies een domeinnaam die past bij je bedrijfsnaam

  • Idealiter is je bedrijfsnaam ook je domeinnaam. Dit helpt bij vindbaarheid en herkenbaarheid.
  • Controleer of de domeinnaam beschikbaar is voordat je je bedrijfsnaam definitief kiest.

📍Een goede domeinnaam is kort, duidelijk en makkelijk te typen

  • Houd het tussen de 3-12 karakters.
  • Vermijd koppeltekens en merknamen.
  • Zorg dat de naam meteen duidelijk maakt wat je doet en gebruik bij voorkeur je belangrijkste zoekwoord.

📍Gebruik een brainstormtechniek om creatief tot een sterke naam te komen

  • De Divergeren – Convergeren methode helpt je veel opties te bedenken en vervolgens de beste te selecteren.
  • Check daarna of de naam beschikbaar is in het handelsregister en bij SIDN.

📍De juiste extensie kiezen is cruciaal

  • .nl is de beste keuze voor Nederlandse bedrijven.
  • Andere extensies kunnen verwarrend zijn of duur uitvallen, dus wees uniek en vermijd juridische risico’s.

📍Registreer je domeinnaam zo snel mogelijk

  • Domeinnamen kunnen snel weg zijn, dus wacht niet te lang.
  • Kies een hostingpartij die goede pakketten aanbiedt, zeker als je met WordPress werkt.

Mag je bedrijfsnaam afwijken van je domeinnaam?

Dat mag maar ik raad je aan er wel zo dicht mogelijk bij te blijven tenzij het een strategisch overweging is.

Kan ik mijn domeinnaam later nog aanpassen?

Zowel je bedrijfsnaam als je domeinnaam kun je later nog aanpassen maar dit brengt wel ‘gedoe’ met zich mee. Neem liever de tijd aan het begin om je bedrijf stevig en goed op te zetten.

Wat kost een domeinnaam?

Een domeinnaam kostte in 2024 gemiddeld €15 per jaar. Het vergelijken van hostingpakketten kun je op vergelijkingssites doen zoals:

Wat zijn goede hostingpartijen?

Voor WordPress is Cloud86 tot de beste provider van 2024 uitgeroepen, al een paar jaar op rij. Ik werk zelf daarnaast al jaren naar volle tevredenheid met TransIp.

Kan ik AI gebruiken om mij te helpen?

Zeker! Bij de domeinnaamchecker van TransIp kun je AI inschakelen als je suggesties wilt. Je krijgt dan ideeën waarvan je gelijk ook weet dat die vrij zijn. Je kunt ook naar ChatGPT gaan en daar om suggesties vragen.

Devella Ai gebruiken voor domeinnaam kiezen